istorie
Discutăm despre evenimente, personalităţi, protagonişti, popoare, ţări, civilizaţii, istorie economică etc.
Lista Forumurilor Pe Tematici
istorie | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ISTORIE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ramona23 pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 52 ani
istorie / Evul Mediu / Imperiul de la Niceea Moderat de Caius, Leonidas
Autor
Mesaj Pagini: 1
stefan byzantine
Membru

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 4
Am dorit sa abordez acest subiect ,deoarece consider ca este mai  putin studiat decat alte   epoci ale statului bizantin.
     Contextul international reprezinta Cruciada a-IV-A (1203-1204 ) ,in care cruciatii cuceresc Constatinopolul, ca urmare a neplatiri sumei promise catre cruciati de catre basilei Alexios IV Anghelos si Alexios V Ducas , iar familiile care se luptau pentru tronul imperial se vor refugia in diverse zone ale fostului Imperiu Bizantin.
   Principalele state grecesti care s-au constituit sunt : Imperiul de la Niceea, Despotatul de Epir , Imperiul de Trapezunt , Rhodos si Philadelphia.
     Actul de la 1204 a adancit prapastia intre Biserica  Romano-Catolica si cea Ortodoxa , si se pun bazele Imperiului Latin de Rasarit , in care Balduin de Flandra ,este incoronat ca imparat. Acest demers a dus la declinul ideei de cruciada,cat si de republicae christiana dorita de papalitate. Principalul beneficiar al Cruciadei a-IV-a , este  Venetia , care pe langa privilegiile normale care cresc , cucereste o serie de insule si orase de pe coasta greceasca , si dupa parerea unor istorici este "primul imperiu colonial ".
      Acest eveniment de la 1204 a facut  ca Restaurarea Imperiului Bizantin din 1261 ,sa fie un imperiu slab ,ceea cea determinat declinul final al Bizantului.
      Theodor I Laskaris (1205 -1221 ) , care a fondat dinastia lascarida cat si Imperiul de la Niceea , a fost incoronat in 1208 , de noul patriarh ales al Niceei , Mihail  IV Autoreinaos, astfel se continua traditia cu relatia dintre puterea laica si  puterea religioasa.
   A luat o serie de reforme pentru a putea realiza o baza de recucerirea a Constantinopolului , s-a pus accentul pentru realizarea unui sistem de aparare al granitelor pe  baza pe trei linii defensive.Prima linie o reprezinta  intarirea si paza frontierelor cu ajutorul asezarilor de akritai , o categorie scutita de la plata impozitelor si care beneficia de privilegii funciare. A doua linie era constituita de un lant redutabil de cetati si castele , dotate cu garnizoane de mercenari. A treia linie era formata din militiile kathaphraktarilor proionari , numiti ulterior kaballarioi, cu detasamentele lor.
     Schimbarile din aparatul de stat , au transformat , treptat , imperiul intr-un stat grecesc medieval , cu un inalt nivel al constiintei nationale cat si a patriotismului . Astfel Imperiul de la Niceea, devine in scurt timp cel mai puternic stat grecesc din Asia Mica .
     In urma unui acord cu Venetia , in 1219 , in care ii este recunoscuta vechiile privilegii comerciale,Theodor I Laskaris  este recunoscut ca " imparat al grecilor " , iar Imperiul de la Niceea , obtine recunoasterea internationala.
      Sub urmasii lui Theodor I Laskaris , Ioan III Vatzatzes (1221 - 1254 ),  Theodor II Laskaris (1254- 1258 ) , Ioan IV Laskaris , Imperiul de la Niceea se extinde in dauna Imperiului Latin , in 1250 este cucerit Imperiul de Thessalonic si ultimele posesini latine in Asia Mica. Infloreste economia pe baze autharhice , este incurajata agricultura, avicultura si comertul cu selgiucizi , astfel se reface visteria imperiului.In timp ce alte state din Asia Mica , au cazut sub inaintarea invaziei mongole , Imperiul de la Niceea ,este singurul stat din Asia Mica , care a rezistat.
    Mihail VIII Paleologul (1259 - 1261 ) , ultimul imparat de la Niceea , a preluat tronul inlaturand pe Ioan IV Laskaris , creeaza  o noua dinastie , Paleologilor , fiind ultima din istoria statului bizantin .
    In 1261 , este recucerit Constantinopolul , astfel Imperiul bizantin este restaurat, dar acest act a dus la disparitia Imperiului de la Niceea , ceea ce este considerat in istorie  ca primul stat national grec .

Modificat de stefan byzantine (acum 13 ani)


pus acum 13 ani
   
Demetrios
Administrator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 29
In ce priveste Cruciada a IV-a, aceasta a inceput in anul 1202. Cruciatii nu au avut banii necesari platirii transportului pana in Tara Sfanta, astfel ca au incheiat un acord cu Venetia: pentru restul sumei ei vor cucerii orasul Zara, de pe coasta Dalmatiei care apartinea regelui Ungariei. Acesta a fost un moment de cotitura in evolutia cruciadei deoarece Zara era oras crestin si actul insemna o abatere de la ideea de cruciada.
Apoi cucerirea Constantinopolui a avut urmari imediate dar si de lunga durata, dupa cum ai explicat. Dupa ce patrund in oras cruciatii se dedau unui jaf infiorator. Iata ce descriere face mitropolitul Efesului, Ioan Mazarites, martor al atrocitatilor: "Atunci, pietele, casele cu doua sau trei etaje, locasurile sfinte, asezamintele manastiresti pentru tinerele fete, manastirile de calugari si de maici, sanctuarele si chiar Marea Biserica a Domnului (Sfanta Sofia), palatul imperial au fost de peste tot napadite de razboinici, de spadasini cu mintea intunecata, care respirau crima, cu arme, cu lanci, cu sabii si pumnale; arcasii, calaretii aveau privirea crunta, urlau ca Cerberul si rasuflau precum Caron, jefuiau asezamintele Domnului, furau obiectele de cult, injurau de lucruri sfinte. Aruncau la pamant imaginile si icoanele lui Iisus, ale Mamei Sale si ale sfintilor, care de veacuri sunt placute lui Dumnezeu. Proferau necuviinte si blesteme, smulgeau copiii din bratele mamelor si pe mame de langa copii, necinsteau fara rusine fecioarele in chiar locasurile de cult, fara teama de pedeapsa dumnezeiasca si nici de razbunarea oamenilor.
Dezveleau pieptul femeilor, ca sa vada daca nu tin ascunse podoabe sau obiecte de aur; le despleteau parul si le smulgeau valurile de pe cap. Peste tot nu auzeai decat   plansete si tipete de durere si de suferinta. Ii macelareau pe nou-nascuti, ucideau femeile demne, le despuiau chiar si pe batrane si le necinsteau. Chinuiau calugaritele, lovindu-le cu pumnii si izbindu-le cu piciorul in pantece , doborandu-le la pamant sub lovituri pe aceste fiinte demne de respect. Varsau sange de om peste altarele sfinte si, pe fiecare dintre acestea, in locul mielului lui Dumnezeu, jertfit pentru mantuirea omenirii, ei ii tarau pe oameni, ca pe oi, si le retezau capul. Acesta era respectul aratat pentru lucrurile Domnului de catre astfel de fiinte care purtau pe umeri semnul Crucii lui Christos! Asa sa-i fi invatat pe ei episcopii lor sa se poarte? Si cum sa-i numim noi pe acestia? Arhiepiscopi printre soldati, sau soldati printre arhiepiscopi?"


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la